Arkib

Archive for Oktober 2010

7 Teknik Berkesan Untuk Tarik Trafik Ke Laman Niaga Anda

16 Oktober 2010 Tinggalkan komen

Jika di dunia luar kita perlukan pengunjung, di internet tidak jauh bezanya kita perlukan “trafik” untuk memastikan web jualan kita mendapat conversion rate/jualan yang tinggi. Jadi bagaimana untuk menarik pengunjung ke laman web anda?

1) Gunakan Social Bookmark – Jika anda mahu target pelanggan tempatan cuba gunakan Social Bookmark tempatan seperti gengblogger.com, mereka mempunyai trafik yang agak tinggi. Manakala jika anda mahu target international, anda boleh gunakan digg.com.stumbleupon.com,reddit.com etc

2) Optimumkan web jualan untuk search engine – Search engine adalah lubuk, dimana setiap pengguna internet menggunakannya untuk mencari sesuatu yang mereka inginkan (Google, Yahoo, MSN). Jadi optimumkan web jualan anda untuk search engine (Psst. Kami mempunyai store yang mesra SEO. Ianya PERCUMA)

3) Menggunakan Laman Sosial – Laman sosial seperti Facebook, Twitter, Myspace mempunyai pengguna yang ramai. Jadi, cuba anda gunakannya untuk menarik pengunjung, contohnya anda boleh membuat contest di Fan page anda etc. Berkomunikasi dengan bakal pelanggan anda (Jangan SPAMMING)

4) Melakukan komen – Membuat komen di blog atau website yang berkaitan. Banyak blog-blog di Malaysia, mereka tumbuh seperti cendawan selepas hujan. Jadi cuba search di Google blog yang berkaitan dengan produk atau servis anda, selepas jumpa, tinggalkan komen anda. Ia penting kerana secara tidak langsung mempromosi link web jualan kepada umum.

5) Meletakkan ke direktori web – Banyak direktori web percuma di Malaysia. Contohnya : blogmalaysia.com, allmalaysia.info, ntahla.net etc. Letakkan web jualan anda di sana, kerana biasanya direktori menjadi tempat pilihan bagi pengguna internet untuk mencari website mengikut kategori.

6) Membeli iklan/review – Cari blog/website yang berkaitan dengan produk anda dan beli banner/review dari mereka. Contohnya, blog blog gosip artis mempunyai ramai pengunjung, jadi beli banner untuk produk tudung anda (fesyen berkaitan dengan artis kan? ngeh3x)

7) Meletakkan iklan percuma – Sebenarnya terdapat pelbagai lama iklan percuma di internet. Cuba lakukan search di Google (search “iklan percuma”) pasti keluar banyak result untuk iklan percuma. Letakkan iklan produk anda di laman tersebut. (Tips : pastikan banner anda menarik perhatian)

Selamat mencuba menarik pengunjung dan pelanggan.

Advertisements
Kategori:Pelbagai

Tukar DNS Setting Untuk Bagi Surf Internet Laju dan etc..

11 Oktober 2010 5 comments

Nak share satu benda untuk surf internet supaya laju browsing dan dalam masa sama, komputer anda (Vista & Window7) akan bertambah pantas.

Tapi sebelum tu saya nak terngkan sedikit mengenai DNS dan ISP pada anda,

DNS = Domain Name System – bahasa mudah faham = (bertindak macam phone book dalam handphone anda, tukarkan IP nombor kenama yg lebih bermakna, contoh, 208.77.188.166 ditranslate jadi http://www.awak.com)

ISP = Internet service provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb..by default komputer kita set automatic  .

So apa saya nak share ialah kita manually tukar DNS setting dia kepada DNS Google punya.  Caranya ialah (dalam BI):

1. Go to the Control Panel.
2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, then Manage network
connections.
3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For
example:
4. To change the settings for an Ethernet connection, right-click
5. Local Area Connection or Wireless Network Connection and right click Properties.
6. To change the settings for a wireless connection, right-click
7. Wireless Network Connection, and click Properties.
8. If you are prompted for an administrator password or
9. confirmation, type the password or provide confirmation.
10. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, click
Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and then click Properties.
11. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses
listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
12. Click OK.
13. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in
the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
14. Replace those addresses with the IP addresses of the Google DNS servers: 8.8.8.8 and
8.8.4.4.

15. Restart the connection you selected in step 3.

Untuk tambah kelajuan ikut step ini:

1. Clearkan cache, history, cookies etc kat browser anda. – restart computer.

2.  Pergi command Prompt, caranya ialah klik START > ALL Programs > Accessories > Command Prompt. Run as administrator taip ipconfif/flushdns tekan enter, kemudian taip ipconfig /all kemudian tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew  dan tekan enter sekali lagi. dan tutup command prompt.

Kebaikan
1. Surf internet bertambah laju.
2. Komputer jadi laju, elak hang, lambat loading.

Keburukan
1. Apa-apa laman web yg diblock oleh ISP provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb, dah dibypass. So masalah tu, sebab diorang block ada reason dia.
2. Komputer anda tanpa antivirus yg kuat, mudah diserang malware.

P/S:  IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah

208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

Ni pilihan, samada nak guna DNS dari google atau open DNS IP diatas. Kira macam nak pilih nak naik airbus atau boeng.

Secara mudah faham:

ISP dah set auto DNS kat komputer kita
DNS Google sebagai satu pilihan untuk replace DNS yg ISP dah set
Open DNS satu lagi pilihan yg dah ramai guna establish sejak tahun 2007

IP tu biarkan auto, just tukar DNS yg ISP, e.g. streamy, P1max dsb, yg diorang set untuk
kita jadikan sekrang kepada DNS google punya.

Sambil tu kita tambah-tambah ilmu pengetahuan..

Kenapa Google buat Google Public DNS ni? Apa sebab

1. OK DNS ni kiranya tulang belakang untuk internet, menghubungkan satu komputer ke komputer yg lain. Google menyediakan FREE kemudahan ni sebab, diorang nak kumpul data lebih tepat web apa yang sentiasa dikunjungi bila surf internet.

2. Sebelum ni, google hanya dapat pantau jika anda menggunakan search engine mereka sahaja. Dimana disitu pihak Google mendapatkan statistik dan menjadikan database. Dalam kata lain, maklumat yg dikumpul ni nilainya berbillion dolar US. Itulah caranya bagaimana google membuat duit.

3. Ini juga adalah usaha google mengenalkan technology baru gantikan protocol lama yg start dengan Http:// tu kepada SPDY:// yg mana akan melajukan surfing  kepada 64% bila anda melayari internet.

Selain tu apa pengalaman yg anda dapat?

1. In Google Public DNS, mereka implemented beberapa pendekatan to speeding up DNS lookup times.

2. Menyediakan servers yg mantap untuk handle the load from client traffic, termasuk traffic merapu, bot.

3. Mencegah serangan DDoS and amplification attacks. Although this is mostly a security issue, and affects closed resolvers less than open ones, preventing DoS attacks also has a benefit for performance by eliminating the extra traffic burden placed on DNS servers. For information on the approaches we are using to minimize the chance of attacks.

4. Load-balancing for shared caching, to improve the aggregated cache hit rate across the serving cluster.

5. Prefetching name resolutions, to overcome the limits of conventional, passive caching and aim to serve the majority of requests out of cache. We are experimenting with a DNS prefetching technique which we think offers a significant opportunity for DNS speed-up.

Flushdns tu utk ape :

1. Untuk clearkan DNS cache kat komputer kita.
2. Masalah web connection biasa dikesan pasal DNS cache corrupted.
3. flush dns cache berguna bila kita takleh surf masuk website baru register/ buat. contoh
member SMS “masuklah web aku wei baru buat ni.. gadissuci.com” awak taip2 takleh so
flush dns selesai masalah camni, di reset DNS tu flush kan.
4. Supaya bila surfing jadi lancar.

Flushing this cache is an easy fix to many of these problems above.

Kategori:Pelbagai

HATI-HATI APABILA BERFACEBOOK!!!

11 Oktober 2010 Tinggalkan komen

Sedikit info untuk kebaikkan bersama dari saya untuk anda pembaca blog saya mengenai facebook. Nota ini dikeluarkan setelah kawan saya hampir menjadi mangsa serangan Hacker di facebook ….. Jadi disebabkan anda pembaca blog ini,  saya tak mahu anda menjadi salah seorang mangsa hacker tersebut.

Saya sarankan anda menggunakan IP blocker semasa berfacebook. Anda hanya perlu pasang IP blocker ini sentiasa ketika berfacebook.

MASALAH YANG DI HADAPI JIKA TERKENA SERANGAN HACKER TERSEBUT IALAH:

Akaun anda kemungkinan bakal hilang . Ianya selalu akan terjadi apa bila ada seseorang menghantar link.. ( sesiapa yang ada 4000k member selalu menjadi sasaran ) ianya virus hebat … beb.

Senang cerita akaun anda akan hangus … Klik link dibawah ini untuk dapatkan IP blocker yang saya maksudkan kemudian installkannya:

http://www.softpedia.com/get/Internet/E-mail/Anti-Spam-Tools/IP-Blocker.shtml

Pesanan saya, pasang IP blocker ini sentiasa ketika berfacebook.

Langkah terbaik :
Jangan click link yang mencurigakan …. jangan menjadi mangsa hacker – hacker. katakan BENCI kepada hacker.

Saya harap anda  sebarkan pada rakan-rakan anda yang lain demi kebaikkan bersama……….

PASTIKAN ANDA TIDAK TERKENA!!!

Kategori:Pelbagai